10 powodów, dla których NALEŻY pić piwo!

Czy wiesz, że piwo nie należy do napojów niskokalorycznych, pół litra tego trunku to od 215 (piwa jasne) do 300 kcal (piwa ciemne). Złocisty trunek uważany niesłusznie za tuczący mimo dużej ilości kalorii zawiera składnik, który zapobiega otyłości. To tylko jeden z wielu argumentów, które mówią o tym że warto spożywać piwo w sposób umiarkowany.

1- złocisty trunek powinny spożywać osoby, które chcą zbić zły cholesterol, zawiera on bowiem  błonnik, który skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL.

2- piwo jest jednym ze wspomagaczy, które obniża ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.

3- Kamienie nerkowe, z którymi zmaga się wiele osób potrafi zatrzymać już 1 butelka tego napoju na {wypita każdego dnia obniża ryzyko występowania kamieni, aż o 40%).

4- Piwo dzięki wysokiej zawartość krzemu wzmacnia kości.

5- Piwo zwiększa poziom witaminy B.

6- Piwo obniża ryzyko zawału serca, piwosze mają od 40 do 60 procent obniżone ryzyko wystąpienia zawału serca.

7- Piwo zawiera lactoflavin i kwas nikotynowy, który pomaga Ci zasnąć.

8- Piwo obniża ryzyko występowania choroby Alzheimera i demencji.

9- Piwo pozytywnie wpływa na skórę,

10- Piwo pomaga walczyć ze stresem. Spożywanie dwóch szklanek piwa dziennie redukuje stres związany z pracą lub lękiem.

Syrop z sosny – idealne panaceum?

Maj to idealny okres na zainteresowanie się Sosną zwyczajną, najpopularniejszym drzewem iglastym w Polsce. Sosna jest bardzo pożyteczna dla człowieka gdyż oprócz drewna z którego produkuje się między innymi więźby dachowe oraz meble, wytwarza również ogrom substancji bakteriobójczych oraz lotnych. 

W maju z jej pędów pozyskać można drogocenny olejek eteryczny o właściwościach leczniczych nazwany syropem Pini. Na przełomie kwietnia i maja sosna wypuszcza młode pędy. Można je podzielić na kwiatostany żeńskie (zielono-czerwone o kształcie zbliżonym o kulistego), których nie należy zbierać oraz męskie (zielone, okazałe pędy).

Zbiory najlepiej przeprowadzić na terenach, które są oddalone od wszelakiego rodzaju infrastruktury przemysłowej oraz dróg. Ścinać należy pędy poboczne, które następnie zamaczamy w spirytusie. Po kilku minutach naprzemiennie pędy układamy w słoiku z cukrem lub miodem. Tak ułożone warstwy gnieciemy mocno i zalewamy odrobiną przegotowanej wody. Po kilku tygodniach mamy gotowy syrop, który należy przecedzić przez gazę, należy go przechowywać w lodówce.