Jakie orzechy są najzdrowsze? Każdy rodzaj zawiera wiele zdrowych składników odżywczych, jednak na czele stoją orzechy włoskie. Rozpoczęła się jesień, a wraz z nią sezon na te owoce.

Orzechy włoskie dają bardzo, bardzo dużo energii. Kilka orzechów ma tyle samo kalorii, co przeciętny pączek. Ten drugi to jednak puste kalorie, podczas gdy orzechy to owoce bogate w: zdrowe tłuszcze- kwasy omega 3 oraz witaminę E, witaminy z grupy B: foliany, tiaminę (B1), pirydoksynę (B6), cynk i mangan. Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety? Jest mnóstwo powodów, a o to kilka z nich.

Zadbaj o serce

W badaniach klinicznych stwierdzono, że u osób jedzących kilka orzechów dziennie znacznie spada ryzyko wystąpień incydentów wieńcowych. To zasługa wysokiej zawartości antyoksydantów oraz L-argininy, substancji, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Orzechy są również zalecane dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Co więcej, wyraźnie podnoszą poziom kwasu alfa-linolenowego (ALA), który reguluje poziom cholesterolu we krwi. Warto je więc chrupać profilaktycznie jak i już w trakcie chorób serca.

Orzechy dobre dla uczniów i osób starszych

Ze względu na bogatą zawartość fosforanów, orzechy polecane są dla osób uczących się, wspomagając procesy myślowe, ale także dla osób w podeszłym wieku. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu. W przypadku osób starszych, działanie polega na opóźnieniu procesów starzenia i zachowania funkcji poznawczych.

Orzechy a odchudzanie

Orzechy mogą być dobrą przekąską w czasie diety. Jedzone z umiarem wpływają korzystnie na sferę zdrowia. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności (ok 654 kcal na 100g) pomagają schudnąć zapewniając odpowiednią ilość błonnika. Kwasy omega-3 i inne kwasy wielonienasycone korzystnie wpływają na spalanie tłuszczu.

W profilaktyce nowotworów

Jedząc orzechy włoskie uzupełniasz poziom antyoksydantów (tokoferole, kwas elagowy, melatonina). Z tego względu orzechy wykazują działanie antynowotworowe. Kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i zwalcza substancje rakotwórcze. Jednak wspomniane wcześniej antyoksydanty występują w większej ilości w skórce nasiona, która ze względu na swój gorzki smak jest  usuwana przed zjedzeniem.

Inne właściwości zdrowotne

Orzechy są bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego są zalecane w jadłospisie u kobiet w ciąży. Ponadto pomogą poprawić wygląd i stan skóry, oraz opóźniają procesy starzenia się zwalczając wolne rodniki. Obecna witamina B6 pomaga w powstaniu przeciwciał i krwinek czerwonych. Co więcej, posiadają właściwości wspomagające męski układ rozrodczy.