Strona główna WIADOMOŚCI Te produkty hamują namnażanie koronawirusa. Badacze potwierdzają

Te produkty hamują namnażanie koronawirusa. Badacze potwierdzają

130
0

Zielona herbata, winogrona oraz czekolada hamują namnażanie komórek wirusowych Sars-Cov-2. Jest raport naukowców z North Carolina State University.


Naukowcy z North Carolina State University opublikowali wyniki badań, z których wynika, że niektóre produkty spożywcze hamują proteazę odpowiedzialną za mnożenie się wirusa Sars-Cov-2.
Wśród produktów znalazły się zielona herbata, kakao, czekolada oraz winogrona.



Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu – mówił prof. De-Yu Xie, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „Frontiers in Plant Science”.
Komputerowe symulacje pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.