Strona główna ZDROWIE Kilka faktów na temat jodu

Kilka faktów na temat jodu

262
0

Wakacje się skończyły, ale Morze Bałtyckie zachęca nadal – ze względu na obecność jodu. Dzisiaj kilka faktów dotyczących jodu nad Bałtykiem.

 

1. Im bliżej brzegu morza, tym więcej jodu.

Przed milionami lat rozmieszczenie jodu na Ziemi było równomierne. Zróżnicowanie geograficzne jego występowania nastąpiło w epoce lodowcowej, kiedy doszło do zmian w ukształtowaniu powierzchni Ziemi oraz powstania mórz i oceanów. Sole jodowe rozpuściły się w morzach – dlatego najwięcej jodu jest obecnie w wodzie morskiej oraz w powietrzu, które się nad nią unosi. W przypadku Bałtyku wysoka zawartość jodu w atmosferze oraz w wodzie znajduje się w wąskim pasie przybrzeżnym -chcąc więc „nawdychać się jodu” najlepiej spacerować tuż przy linii brzegowej morza.

 

2. Ze względu na zawartość jodu wyprawę nad morze zaleca się w szczególności kobietom w ciąży i rodzinom z małym dzieciom

Jod jest bardzo ważnym pierwiastkiem, zarówno dla układu nerwowego, jak i dla mózgu. Dziecko w okresie prenatalnym czerpie go przede wszystkim od matki, dlatego tak ważne jest, by organizm kobiety ciężarnej był w niego dobrze zaopatrzony. Także niemowlęta oraz małe dzieci wykazują spore zapotrzebowanie na jod, ponieważ w tym okresie również kształtuje się ich układ nerwowy. Dzieci, które mają niedobory tego pierwiastka w organizmie wolniej rosną, mają problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, szybciej odczuwają zmęczenie. W przypadku osób dorosłych niedobory hormonów tarczycy są przyczyną chorób sercowo-naczyniowych oraz zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

3. Jod ma liczne właściwości lecznicze

Każda komórka organizmu ludzkiego potrzebuje jodu. Jego brak powoduje, że tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii, regulację temperatury ciała, pracę serca, a także prawidłowy rozwój psychiczny oraz umysłowy. Jod działa leczniczo na stany zapalne w oskrzelach oraz łagodzi ich reakcję na alergeny. Wspomaga również odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczów i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi, a także zwiększa odporność. Ponadto ma działanie antyseptyczne. Z tego właśnie powodu już samo przebywanie nad morzem działa kojąco na stany zapalne skóry m.in. na atopowe zapalenie skóry.

4. Jod poprawia samopoczucie

Ujemna jonizacja powietrza, którą charakteryzuje się nadmorski klimat, wspiera mechanizmy obronne organizmu, zwiększa sprawność psychometryczną, usuwa zanieczyszczenia z powietrza. W efekcie jodowy aerozol dodaje energii, poprawia samopoczucie oraz podnosi poziom koncentracji. Z tego właśnie powodu już po kilku dniach pobytu nad morzem mamy lepszy nastrój i lepiej śpimy.

 

5. Najwięcej jodu w pożywieniu znajdziemy w rybach morskich i owocach morza

Najbogatszym źródłem jodu w pożywieniu są gatunki ryb nadbałtyckich oraz owoce morza. Warto spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu, by uzupełnić dzienną dawkę zapotrzebowania na ten pierwiastek w organizmie.

Zatem wyjazd nad polskie morze poza sezonem, ze względu na dużą zawartość jodu w powietrzu jest polecany wszystkim, którzy chcą wzmocnić swoją odporność i nabrać sił witalnych. Korzystanie z warunków bioklimatycznych jesienią czy to najlepsza inwestycja we własne zdrowie. Kiedy wieje silny wiatr i szaleją sztormy, warto spacerować plażą, oddychać morskim powietrzem i jeść morskie ryby. Na efekty takiej kuracji z pewnością nie trzeba będzie długo czekać.

Tekst autorstwa Magdaleny Magoń.