Strona główna CIEKAWOSTKI Niepokojące dane statystyczne. Co trzeci Polak przytył w czasie pandemii

Niepokojące dane statystyczne. Co trzeci Polak przytył w czasie pandemii

0
Co trzeci Polak przytył w czasie pandemii
Reklama

W dobie koronawirusa pojawiły się świeże pytania i wątpliwości, a przyzwyczajenia konsumentów musiały zderzyć się z nową rzeczywistością. W jaki sposób zaplanować posiłki? Czy gotować samemu? Jak poradzić sobie z podjadaniem? Na ile bezpieczne jest zamawianie jedzenia przez Internet? Zwyczaje Polaków musiały się zmienić – a wraz z nimi rozwiązania na rynku gastronomicznym.

Jak Polacy odżywiali się w 2020r?

Reklama

Według badań przeprowadzanych w zeszłym roku przez poznański Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego:
•prawie co drugi Polak przyznawał się do spożywania większych ilości pokarmu w trakcie lockdownu, a co drugi do podjadania pomiędzy posiłkami,
•30% ankietowych (z 1097 dorosłych osób) odnotowało zwiększenie wagi,
•co trzecia osoba nie spożywała codziennej porcji warzyw i owoców,
•co czwarty ankietowany przyznawał się do lęku spowodowanego kontaktem z żywnością, a co drugi zakupami spożywczymi.
•w diecie Polaków zwiększył się udział alkoholu i fast foodów.

W 2020r. nawyki żywieniowe Polaków wzięła pod lupę również firma Upfield, zlecając badanie na próbie liczącej 2000 dorosłych osób. Co ciekawe, wnioski płynące z raportu są niejako sprzeczne z tymi zaprezentowanymi przez poznański Uniwersytet Medyczny. Nastrajają optymistyczne, bo prawie połowa ankietowanych (47,9%) uznała, że odżywia się zdrowiej, a co 4 osoba wskazała, że spożywa mniej mięsa (24,5%). Z pozytywów wymienia się także chęć Polaków do kontynuowania zdrowszego trybu życia po pandemii, czy szukania roślinnych zamienników w diecie.

Dostawa bezkontaktowa – z czym to się je?

Naturalną odpowiedzią na pandemię stała się dostawa bezkontaktowa – rozwiązanie, które stało się szczególnie popularne na początku trwania pandemii. To hasło, które już na dobre zagościło w naszych słownikach, ale i przeglądarkach internetowych Polaków. Według Google Trends, szczególnie w marcu 2020 r., ale również regularnie od tamtej pory, fraza “dostawa bezkontaktowa” była i jest nadal znacznie chętniej wpisywana w wyszukiwarkach Google’a. Natura nie znosi próżni. Nie ma nic szczególnie zaskakującego w tym, że to diety pudełkowe właśnie wtedy przypadły do gustu konsumentom. Catering stanowił i nadal stanowi znakomitą odpowiedź na hasło “zostań w domu”.

Prognozy na przyszłość?

Chociaż widzimy światło w tunelu na lepszą przyszłość, to ciągle musimy być przygotowani na kolejne dni w izolacji. Przygotowanie planu żywieniowego, zrobienie zakupów, czy gotowanie to zainwestowanie wielu godzin swojego życia (nawet do 30 w ciągu miesiąca!), które można przeznaczyć na inne czynności – chociażby na relaks. Mniej stresu to mniej podjadania. Z naszej strony pewne jest dotrzymywanie kroku konsumentom i reagowanie na wszelkie zmienne – jesteśmy pewni, że los jeszcze zgotuje nam coś dobrego.

Reklama
Poprzedni artykułChcieli przemycić przez granicę chronioną żywą małpkę kapucynkę
Następny artykułSiatkarki Developresu SkyRes Rzeszów rozpoczęły przygotowania do nowego sezonu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj