Magiczne warzywo, które w Polsce się często podaje rozgotowane, a więc pozbawione wartości odżywczych. A brokuły powinno się tylko blanszować – wrzucić do ciepłej wody (temp. 76 st. C) na kilka minut i zjeść.
Brokuły słyną z właściwości antynowotworowych, ponieważ zawierają sulforafan – silny przeciwutleniacz, blokujący powstawanie mutacji nowotworowych DNA. Niestety ten dodatek zostaje zniszczony, gdy gotujemy brokuł w temperaturze powyżej 80 st. C.
Brokuły to skarbnice potasu, a dzięki temu składnikowi, nasze naczynia krwionośne stają się bardziej drożne, co sprawia, że nasze ciśnienie się unormuje. To zielone warzywo jest bardzo polecane osobom walczącym z wysokim nadciśnieniem.
W utrzymaniu mocnych stawów pomoże nam, Brokuł. Zawiera on ogromne ilości witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, czyli głównego składnika stawów i ścięgien.
Brokuł pomaga także w odchudzaniu, gdyż zawiera błonnik i posiada niewielkie ilości kalorii. Warzywo to powinniśmy jeść również gdy mamy problemy ze wzrokiem. Brokuł zawiera luteinę, witaminę B2 i zeaksantynę czyli substancje, pomagające przy problemach z zaburzeniami wzroku.