Strona główna NAJLEPSZE ARTYKUŁY Etykiety na żywności – co powinno się na nich znaleźć

Etykiety na żywności – co powinno się na nich znaleźć

0
Etykiety na żywności - co powinno się na nich znaleźć?

Kolorowe etykiety na produktach to prawdziwy magnes na klienta. Jednak oprócz doskonałego designu, powinny być na nich zawarte niezbędne treści informacyjne. W przypadku etykiet produktowych, ich zawartość określają ustawy prawa – zarówno polskiego, jak i europejskiego (unijnego). Największymi obostrzeniami objęte zostały produkty spożywcze, w przypadku których wymaga się opisania wyrobu w sposób niezwykle szczegółowy, niezależnie od kategorii produktu.

Informacje na etykietach żywnościowych

Według unormowanych standardów, każda etykieta na produkcie żywnościowym powinna zawierać podstawowe informacje, takie jak pełna nazwa producenta bądź też importera, jego adres, nazwa produktu, opis zawartości opakowania. W ustawie zapisano, że każda z tych informacji powinna zostać przedstawiona w taki sposób, aby odbiorca nie miał trudności z jej odczytaniem. Treść powinna być nie tylko czytelna, ale także jasna i przygotowana w odpowiednim języku tak, by nie wprowadzać w błąd konsumenta, poprzez niejednoznaczne, niezrozumiałe lub zawiłe oznakowanie i słownictwo. Co najważniejsze, każdy sprzedawany w Polsce produkt powinien zawierać etykietę w języku polskim, zaś na produktach importowanych stosuje się tzw. doklejki z odpowiednim tłumaczeniem danego tekstu. Innymi, dodatkowymi elementami składowymi etykiety jest chociażby znak zgodności, znak bezpieczeństwa, a także wszelkiego rodzaju certyfikaty oraz informacje o dopuszczeniu produktu do obrotu.

Skład i data przydatności – jedne z najważniejszych danych na etykiecie żywnościowej

Produkty spożywcze na opakowaniu bądź też etykiecie powinny mieć wykaz alergenów oraz pełny skład produktu- w kolejności od tego składnika, który występuje w danym produkcie w największej ilości. Istotnym elementem jest data przydatności- istnieją jednak odstępstwa od tej reguły, gdyż polskie prawo przewiduje sprzedaż niektórych produktów bez daty końcowej przydatności do spożycia. Na niektórych etykietach spotyka się rozbieżne zapisy najlepiej spożyć „przed” oraz „do”. Wynika to z trwałości produktów- im dłuższy termin przydatności, tym trudniej jest określić jego końcową datę ważności, dlatego w tym przypadku stosuje się zapis „przed”. Jeżeli chodzi o produkty krótko trwałe, takie jak nabiał czy pieczywo, etykiety będą oznaczone zapisem z terminem „do”. Polskie prawo nakazuje by informować również by waga produktu na etykiecie była zapisana w postaci „netto” oraz „brutto”.

Największych problemów przysparza tabelka z zawartością szczegółową produktu, a więc białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczy, kalorii, itp. W tym celu konieczne jest przeprowadzenie specjalistycznych badań, które potwierdzą zgodność produktu z informacją zawartą na etykiecie.

Design etykiety – atrakcyjna forma informacji, przystępna dla konsumenta

Etykiety występują w różnych wariantach. Najważniejsze jest to, aby były one dopasowane pod konkretny produkt, a zarazem były trwale z nim związane. Powinny być umieszczone w widocznym miejscu tak, by materiał spełniał swoje podstawowe funkcje informacyjne oraz marketingowe. Na rynku najczęściej wykorzystuje się materiał papierowy, bądź też specjalistyczne folie drukowane. Istotnym elementem jest również klej, który w różnych stopniach przyczepności sprawdzi się na innych kategoriach produktów, przy czym musi on być w pełni bezpieczny. 

“Każdy produkt wprowadzony obecnie do sprzedaży musi posiadać etykietę. W związku w tym producenci wykorzystują je nie tylko jako narzędzie do przekazania niezbędnych informacji. W dzisiejszych czasach, w której występuje niezwykle duża konkurencja, etykiety są też świetnym rozwiązaniem, które pozwala wyróżnić się spośród innych produktów. Druk cyfrowy na etykietach samoprzylepnych daje szerokie możliwości- projektuje się je w taki sposób, by cieszyły wzrok konsumentów i zachęcały do zakupu”. – mówi nam Pan Michał z drukarni fleksograficznej Flexodruk z Jasła

Jako konsumenci doskonale wiemy, jak ważne są etykiety na wszelkich produktach spożywczych. Bardzo często do nich sięgamy, by uzyskać informacje o danym produkcie. Zdarza się to coraz częściej- zwłaszcza gdy nasza dieta wymaga szczególnych restrykcji. Wówczas etykieta jest pierwszym miejscem, do którego sięgniemy, by zaczerpnąć niezbędnych informacji i dzięki temu móc bez obaw skorzystać z produktu.

Poprzedni artykułWypadek na S19 w Lutoryżu. Dwie osoby ranne [foto]
Następny artykułIMGW ostrzega: Ślisko na drogach. Uwaga na marznące opady!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here