Dobroczynne właściwości miodów naturalnych znane były już w starożytności. Nie popełnimy błędu jeśli stwierdzimy, że to najstarszy z naturalnych leków znanych ludzkości. Miody różnią się pod względem koloru, smaku, konsystencji oraz pod względem tego z jakiego surowca powstały – i tak wyróżniamy miody nektarowe, miody spadziowe i miody mieszane nektarowo-spadziowe.
W zależności od rodzaju miodu można szczegółowo omówić jego charakterystyczne właściwości.
Dlaczego warto sięgnąć po miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy należy do najpopularniejszych, najbardziej znanych i najchętniej wybieranych miodów nektarowych. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów kwitnących wiosną i latem. Właściwości miodów wielokwiatowych zależne są od tego z jakich kwiatów, krzewów czy drzew pszczoły pozyskiwały nektar.
W składzie miodu wielokwiatowego znajdziemy przede wszystkim glukozę, fruktozę, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C, PP oraz mikroelementy: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń i dużą zawartość krzemu, który wspomaga pracę układu krwionośnego, oraz wspiera takie procesy jak odbudowa kości, skory i włosów. Dzięki zawartości licznych enzymów i antyoksydantów miód wielokwiatowy jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami.
W miodach wielokwiatowych można wyodrębnić dwa rodzaje – miody wiosenne i miody letnie. Jak się łatwo domyślić miody wiosenne produkowane są z roślin kwitnących wiosną czyli znajdziemy w nich nektary nplipowe, słonecznikowe czy z gryki. Miody wielokwiatowe wiosenne mają jasną barwę oraz łagodny smak np miód akacjowy. Miody wiosenne wspierają układ pokarmowy, układ krążenia oraz doskonale wspomagają procesy oczyszczania wątroby.
Miód letni jest ciemniejszy, słodszy i zdecydowanie bardziej aromatyczny od wiosennego. Miód letni cechuje większa zawartość enzymów, biopierwiastków oraz składników o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Miód wielokwiatowy letni wspiera leczenie przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych.
Dzięki cukrom prostym oraz dużej ilości glukozy zawartym w miodzie wielokwiatowym spożywanie go reguluje ciśnienie tętnicze, odżywia mięsień sercowy i łagodzi przewlekłe choroby serca i układu krążenia takie jak choroba wieńcowa czy miażdżyca.Miód wielokwiatowy zalecany jest także do leczenia przewlekłych stanów zapalnych gardła.
Miody wielokwiatowe dzięki antybakteryjnym właściwościom świetnie radzą sobie z bakteriami, grzybami i wirusami, dlatego warto zażywać je w stanach chorobowych zanim sięgniemy po antybiotyk.
Miody łagodzą także katar sienny i alergiczny oraz działa odczulająco ponieważ dzięki zawartości pyłków które sąnaturalnymi alergenami „uczy” układ odpornościowy kontaktu z alergenem.
W związku z wysoką zawartością glukozy miód jest doskonałym źródłem energii. Szczególnie polecany jest osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, w stanach obniżonej energii oraz przewlekłym zmęczeniu. Regularne zażywanie miodu wielokwiatowego uspokaja i wycisza, ułatwia nam zasypianie, a łagodząc stres polepsza jakość naszego snu. Miód polecany jest także jako środek wspomagający w leczeniu nerwic i stanów lękowych.
Poza właściwościami leczniczymi miód wielokwiatowy wykorzystywany jest także jak większość gatunków miodów w kosmetyce.
Przede wszystkim warto wspomnieć o jego dobroczynnym wpływie na cerę. Dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym wspomaga leczenie trądziku, egzemy czy łuszczycy. Zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii, wspomaga gojenie ran i blizn oraz reguluje koloryt skóry. W okresie zimowym nakładany na usta działa jak nawilżająca pomadka ochronna.
Warto zdać sobie sprawę z tego jak wiele dobrego dla naszego zdrowia i urody potrafi zdziałać miód wielokwiatowy. Sprawdza się w naszej domowej apteczce, kosmetyczce, ale także w kuchni jako smaczny dodatek do urozmaicania naszych potraw lub jako zdrowy zamiennik cukru. Miód wielokwiatowy cieszy się największym uznaniem zwolenników miodów, a przypada do gustu także wybrednym najmłodszym smakoszom. Jednym słowem prawdziwe złoto!