Home ROPCZYCE Ropczyce: Od buraka do kryształków. Dzień otwarty w cukrowni

Ropczyce: Od buraka do kryształków. Dzień otwarty w cukrowni

0

Ile buraków cukrowych potrzeba aby wyprodukować 1 kg cukru? Czym są wysłodki? Gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce? Na te, i inne pytania będzie można uzyskać odpowiedź podczas Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Ropczyce, które odbędą się już 24 listopada. Odwiedzający obejrzą proces powstawania Cukru Królewskiego, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodników. Organizatorzy przygotowali również warsztaty robienia cukierków oraz stoiska z pokazami naukowymi dla najmłodszych.

Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja. Dla gości przewidziano również słodkie upominki!
Jesień to wyjątkowy okres dla Cukrowni w Ropczycach. Trwa kampania cukrownicza, której rozpoczęcie symbolizowało uroczyste rozpalenie pieca w cukrowni. Ogień nie zgaśnie przez blisko 5 kolejnych miesięcy, podczas których zakład będzie pracować na pełnych obrotach, 24 godziny na dobę. Finalnym produktem będzie oczywiście, goszczący w naszych domach Cukier Królewski. To właśnie w tym gorącym dla fabryki okresie, zorganizowany zostanie Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni.
Po przedstawieniu najważniejszych faktów z historii założonej w 1979 roku Cukrowni w Ropczycach, goście będą mieli rzadką okazję do obejrzenia zakładu produkcyjnego od środka. Przyjrzą się poszczególnym etapom pozyskiwania cukru, od transportu i wyładunku buraków po magazyny gotowego produktu. Doświadczeni przewodnicy, pracujący na co dzień w cukrowni odpowiedzą na nurtujące gości pytania.  
Na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy zobaczą zjawiskowe barwy „chemicznego kameleona”, dowiedzą się co się stanie z liściem buraka zanurzonym w temperaturze 200 stopni poniżej zera oraz czy możliwe jest wyhodowanie rośliny w probówce.
W stacji „Cukierkowo” każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Na wszystkich gości czekać będą pamiątkowe gadżety, a także uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.
Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, rozpoczną zwiedzanie o każdej pełnej godzinie, od 8:00 do 15:00. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne pod numerem 608 642 850 lub 606 501 415. W trosce o zapewnienie pełnego bezpieczeństwa odwiedzającym, na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia, wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.

Exit mobile version