Dynia – “superprodukt” sezonu jesiennego, nie tylko wybornie smakuje, ale ma wspaniały wpływ na nasz organizm. Oto dlaczego warto ją jeść.

Dynia jest prawdziwą skarbnicą witamin (najwięcej ma ich ta w kolorze pomarańczy) i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, C i PP oraz magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Ponadto jest źródłem białka i błonnika, a do tego jest niskokaloryczna!

Dynia pomaga w leczeniu zaparć, reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność. Dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Świeże nasiona dyni mają zastosowanie w walce z zakażeniami pasożytniczymi, zwłaszcza tasiemcem.Miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż jest doskonałym środkiem przeciw nudnościom i wymiotom. Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na skórę.

Smaczna, lekka i zdrowa. Warto włączyć dynię do swojej diety, gdyż jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.