Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem nasion chia, które znaleźć można w wielu produktach.

GIS dostał informację o niedozwolonym używaniu nasion chia (szałwii hiszpańskiej) w produktach spożywczych tj. jogurty, batoniki i musli.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił nasiona, biorąc pod uwagę ich bezpieczeństwo na rynku żywności. Chia otrzymały pozytywną ocenę dla ludzi związane ze spożyciem tych nasion w ilości do 5%. Nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania wyłącznie do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE.

Nasiona szałwii hiszpańskiej stały się w ostatnich latach bardzo popularne. Komisja Europejska zwiększyła ich zastosowanie do 10% w wyrobach piekarskich, płatkach oraz opakowaniach z czystymi nasionami, gdzie maksymalnie znaleźć może się 15 g dziennej dozwolonej dawki.

Producenci nasion coraz częściej samowolnie zwiększają procent zastosowania ich w wyrobach. To niedozwolone i może przynieść negatywne skutki dla zdrowia spożywających.

Aby sprzedawać nasiona chia w innych niż dozwolone produktach, należy otrzymać zgodę Komisji UE.
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności – poinformował w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.

źr.: GIS