Strona główna WIADOMOŚCI Mieli podpisać oświadczenie, by świadomie przyjąć bierzmowanie

Mieli podpisać oświadczenie, by świadomie przyjąć bierzmowanie

34
0

W sieci zawrzało po tym, jak ksiądz z Ropicy Polskiej poprosił kandydatów do bierzmowania, by podpisali oświadczenie, że nie popierają strajku kobiet. Kuria zajęła stanowisko.

W związku z licznymi pytaniami i informacjami w mediach na temat przygotowania do sakramentu bierzmowania w parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Ropicy Polskiej, gdzie proboszcz od trzech osób wymagał podpisania oświadczenia o niepopieraniu tzw. „strajku kobiet” oraz postulatów i żądań sprzecznych z treścią i zasadami wiary katolickiej, Kuria Diecezjalna w Rzeszowie wydała oświadczenie, którego treść prezentujemy poniżej:

Rzeszów, 26 stycznia 2021 r.

Oświadczenie Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie ws. przygotowania do bierzmowania w parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Ropicy Polskiej

1. Do sakramentu bierzmowania w Kościele Katolickim mogą i powinny przystępować tylko te osoby, które akceptują prawdy wiary i zasady moralności przez niego głoszone.
2. Za przygotowanie do sakramentu bierzmowania w poszczególnych parafiach odpowiadają księża proboszczowie. Jednym z ważnych elementów przygotowania do sakramentu bierzmowania jest weryfikacja spójności między deklarowaną wiarą kandydatów a podejmowanymi decyzjami i ich zachowaniem.
3. Proboszcz parafii w Ropicy Polskiej, w związku z wątpliwościami czy owa spójność występuje u trzech osób z grupy przygotowującej się do przyjęcia bierzmowania, poprosił je o złożenie pisemnych deklaracji potwierdzających ich wybory moralne. Dzięki temu pomógł im podjąć decyzję o przystąpieniu do sakramentu bierzmowania nie tylko w sposób wolny, ale także bardziej świadomy, co zasługuje na uznanie.

ks. Piotr Steczkowski
kanclerz Kurii Diecezjalnej w Rzeszowie