GIS wycofuje z rynku popularny olej ryżowy Rizi, powodem jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych. Uwaga! Pod żadnym pozorem nie spożywaj tego produktu.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem oleju z ryżu Rizi.

Podczas rutynowej kontroli przeprowadzanej przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań uznano tę partię oleju za produkt niebezpieczny.

Szczegóły dot. wycofanego produktu:

Produkt – Rizi Olej z ryżu, 500 ml

Importer – Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading

Kraj pochodzenia – Tajlandia

Numer partii – RBHSSCO9A

Data minimalnej trwałości – 09.03.2021

“Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Estry glicydowe kwasów tłuszczowych są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Urząd stwierdził, że glicyd jest związkiem rakotwórczym” – czytamy w definicji z rozporządzenia Komisji UE 2018/290.