Strona główna WIADOMOŚCI Czy kiszona kapusta może pokonać COVID-19?

Czy kiszona kapusta może pokonać COVID-19?

0
Reklama

W Polsce od dawien dawna ludność wiejska wykorzystywała produkty łatwo dostępne. Jednym z takich produktów była kapusta, którą na jesieni gospodynie kisiły według swoich, jej wartości odżywcze i duża zawartość witaminy C ma korzystny wpływ na cały organizm i dawała duża dawkę energii.

Niedawno ogłoszono, że w wyścigu o najlepszy specyfik „anty COVID-19” kapusta kiszona może zająć czołowe miejsce. Według nowych badań przeprowadzonych we Francji, żywność zawierająca surową i sfermentowaną kapustę może działać przeciwko koronawirusowi, zmniejszając poziom związku, który pomaga wirusowi infekować organizm, donosi South China Morning Post.

Reklama

Kapusta nie może zwalczać wirusa, ale również istnieje szansa, że buduje ona barierę odpornościową przeciwko COVID-19, dzięki czemu przebieg choroby jest łagodny lub bezobjawowy.

„The Sun” opublikował wyniki badań poświęconych metodom zwalczania koronawirusa. Przytacza pracę naukowców z Uniwersytetu Montpellier we Francji, którzy zaobserwowali dobroczynne skutki warzyw. Francuscy badacze przekonują, że najbardziej „zabójcze” właściwości dla koronawirusa ma kapusta.

Bułgaria, Grecja i Rumunia również miały nieco obniżone wskaźniki śmiertelności, podczas gdy śmiertelność była znacznie wyższa w Belgii, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie spożywa się mało kapusty, podało The Sun.

Badania jasno wykazują także, że kapusta ma w sobie rozgrzewające człowieka związki siarki, jednak lekarze kwestionują tę akurat właściwość kapusty w odniesieniu do działania przeciwcovidowego.

Rewelacje francuskich uczonych spotkały się niestety z dość sceptycznym przyjęciem ze strony polskich medyków.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
Captcha verification failed!
Ocena użytkownika captcha nie powiodła się. proszę skontaktuj się z nami!