ZDROWIE

Żelki – sprawdź co jesz

Żelki to produkty, które lubią chyba wszystkie dzieci, a często i dorośli. Kolorowe, miękkie, słodkie i niewinnie wyglądające, jednak to z czego powstają może przyprawić o ból głowy, a dodatkowo powodować wiele poważnych chorób. 

 

Żelki produkowane są z różnych składów  najczęstszym dodatkiem jest cukier działający destrukcyjnie i zapalnie nie tylko na mózg człowieka. W żelkach znajduje się tez żelatyna robiona z kolagenu i jest to jedyny dobry składnik tego produktu. 

Dodatkowo w składzie żelek znajdziemy też substancje glazurujące, pektyny i produkty takie jak: 
Agar – (E-406) to cukier galaktoza, ciężko przyswajalny przez człowieka. Agar jest też produktem lekko przeczyszczającym. Wykorzystywany do produkcji m.in żelków, ptasiego mleczka, czy galaretek. Produkt ten jest też wykorzystywany przy produkcji światłoczułej emulsji oraz w farmacji jako środek powodujący rozpad tabletek.

E-129 – To produkt używany głównie do produkcji napojów i wyrobów cukierniczych, jednak ma tez zastosowanie w kosmetyce jako dodatek do szminek, Produkt może wywoływać niepłodność, i powodować alergie skóry i dróg oddechowych. 

E-124 – To związek używany do ciast i galaretek w proszku, a także do dżemów i napojów, może wywoływać działania niepożądane takie jak katar sienny, jest też wpisany jako produkt rakotwórczy. 

E-133 – To związek zakazany m.in w Szwajcarii, ma zastosowanie jako wzmacniacz barwy do produktów spożywczych ale też jako dodatek past do zębów,  kosmetyków, farb do włosów czy dezodorantów. Produkt może wywoływać astmę, pokrzywkę, katar sienny może działać rakotwórczo.