Sezon na grzyby trwa, ale czy warto je jeść? Polacy lubią grzyby, znają się na nich i często je zbierają. Kurki, prawdziwki, maślaki, kanie… Są smaczne, ale czy również zdrowe? Czy mają jakieś wartości odżywcze?

 

Wartość odżywcza grzybów budzi kontrowersje wśród różnych środowisk. Dietetycy uważają, że poza smakiem i aromatem, który dostarczają one do sezonowych potraw, nie mają żadnych składników odżywczych. Niektórzy przypisują im natomiast walory zdrowotne.

Grzyby składają się przede wszystkim z wody, to dobra informacja dla osób odchudzających się, ale należy pamiętać o tym, że są ciężkostrawne, a to za sprawą chityny, która nie jest rozpuszczana przez kwasy żołądkowe. W zależności od tego na jakiej ściółce rosną, dostarczają nam różnych ilości soli mineralnych. Oprócz tego zawierają witaminę A (najwięcej mają jej kurki), a także witaminy B1 i B2. Grzyby są także źródłem białka (najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki).

Nie wszyscy jednak powinni jeść grzyby. Nie powinno się ich podawać osobom uczulonym oraz dzieciom do trzeciego roku życia. Pozostałym osobom sugeruje się traktowani ich raczej jako przysmaku niż pożywienia.

Pamiętajmy, aby zbierać tylko takie grzyby, co do których mamy absolutną pewność. Kupując je na targu, w sklepie, przy drodze wybierajmy te zdrowe, z całym kapeluszem i zawsze z nóżką.