Stolica Podkarpacia odznacza się coraz bardziej na kulinarnej mapie Polski. Przede wszystkim są to dania tradycyjne, powiązane z regionem, ale i te, które przybyły do nas z innych zakątków świata. Mowa tu o kebabie, gdyż od jakiegoś już czasu Rzeszów nazywany jest jego polską stolicą. Dlaczego?

Po pierwsze, miejsc z kebabami w Rzeszowie nie brakuje. W samym rynku jest ich kilkadziesiąt i co chwila przybywa nowych.  Są to lokale zarówno takie, w których podawane są wyłącznie dania kuchni tureckiej oraz takie, gdzie można zjeść również coś innego, takie, gdzie jemy na miejscu lub tylko możemy wziąć na wynos. Możliwości jest wiele.

Po drugie Rzeszów, jako miasto, w którym można zjeść najlepsze kebaby, docenił jeden z największych polskich autorytetów kulinarnych w naszym kraju – Magda Gessler. W jednym ze swoich odcinków „Kuchennych rewolucji” odwiedziła rzeszowski rynek i lokal Dara Kebab. Jak sama wspomina, już od jakiegoś czasu słyszała pozytywne opinie na temat tego miejsca i będąc w pobliżu chciała je koniecznie odwiedzić. Potwierdziła także, że jest to jedno z miejsc, w których można zjeść najlepszego kebaba na świecie.

A więc pomimo tego, czy ktoś Magdę Gessler lubi, czy też nie, Rzeszów kebabem stoi!

Autor: Nadia