Strona główna POLSKA I ŚWIAT Polskie mrożone truskawki przyczyną zatruć w Austrii

Polskie mrożone truskawki przyczyną zatruć w Austrii

0
Reklama

Do zapalenia wątroby typu A oraz zatruć pokarmowych w Szwecji i Austrii doszło po spożyciu polskich mrożonych truskawek. Są wykonywane badania.


20 przypadków zachorowań w Szwecji oraz 9 w Austrii to obecny bilans powikłań po spożyciu truskawek oraz dań z truskawkami mrożonymi pochodzącymi od polskiego producenta.
Jeden hurtownik austriacki kupował mrożone truskawki od polskiego producenta. Prawdopodobnie owoce nie były należycie przygotowane, dlatego wirus powodujący schorzenia nie został zniszczony. Kupujący, jak podaje Money.pl, chce zakupić od Polaka jeszcze ponad 20 ton mrożonek, jednak chce, by owoce były przebadane.
źr. Money.pl  
 

Reklama