Tłusty czwartek już jutro, pełne półki w cukierniach będą zachęcać, by tradycji stało się zadość. Czy jednak pączki mogą być zdrowe ?

Wytwarzane z białej mąki są źródłem dużej ilości bezwartościowych węglowodanów, które po zjedzeniu dają niewiele energii. Smażone są na słabej jakości tłuszczu roślinnym, który jest tłuszczem nienasyconym, na którym nie powinno się smażyć, sprzyjają nie tylko chorobom układu krążenia, ale także np cukrzycy. Dodatkowo pączki do których dodawana jest marmolada, czekolada lub inne posypki są bogate w cukry, które sprzyjają otyłości czy powodują mikro uszkodzenia mózgu.

Większość pączków dodatkowo w swoim składzie ma emulgatory, substancje spulchniające, regulatory kwasowości , utwardzane tłuszcze, barwniki i substancje konserwujące. Wszystkie te dodatki często jedzone, po upływie pewnego czasu mogą być przyczyną wielu chorób przewlekłych.

Jeden czy dwa pączki zjedzone z okazji tłustego czwartku nie powinny nam jednak zaszkodzić.