GŁÓWNA WIADOMOŚCI ZDROWIE

Koniec z kebabami w Unii Europejskiej?!

Kebaby na stałe zagościły na polskiej scenie fast-foodowej.  Dzisiaj niewiele osób potrafi sobie wyobrazić, że miałyby zniknąć z naszego kraju. Taki, pozornie nierealny, scenariusz jest jednak możliwy, a wszystko za sprawą Parlamentu Europejskiego!

Choć brzmi to absurdalnie, to jednak jest całkiem realne. Zakaz używania fosforanów,  używanych przy produkcji kebabów, chcą przeforsować, w  Komisji Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego,  zieloni oraz socjaldemokraci. Przepisy takie oznaczać będą koniec branży na rynkach unijnych.

Fosforany są niezbędne do produkcji kebabów, ponieważ zatrzymują wodę w mięsie, chroniąc je przed wysuszeniem i rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie.

Komisja Europejska, która pierwsza zajęła się kwestią fosforanów, umożliwiła stosowanie ich w niewielkiej ilości, wystarczającej do produkcji kebabów, o ile mięso przewożone jest w formie mrożonej, co umożliwia „legalne obejście przepisów”.  Teraz ograniczenia chcą jednak rozszerzyć wspominane wyżej grupy europarlamentarne.

Rozszerzenie zakazu nie będzie jednak łatwe, już teraz przed likwidacją sprzedaży kebabów ostrzegają niemieccy europosłowie. 80 procent mięsa na kabab sprzedawanego w UE pochodzi z Niemiec. Wstrzymanie produkcji mięsa oznaczałoby straty rzędu 10,5 mln euro dziennie oraz utratę 110 tys. miejsc pracy. – mówi Renate Sommer europosłanka z ramienia CDU w Komisji Ochrony Środowiska PE.

Źródło: wmeritum.pl