Granat uważany za afrodyzjak i symbol płodności, również dziś zadziwia wielu uczonych swoimi właściwościami zdrowotnymi.

 

Ma niską wartość energetyczną, bo duży owoc to około 80 kcal, za to sporo składników odżywczych.  Znajdziemy w nim witaminy B-1,B-2,B-5, a także witaminy C i E, dodatkowo zawiera minerały takie jak magnez, potas i fosfor. Granat to również bogactwo beta-karotenu, polifenoli czy kwasu punicynowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Purpurowy owoc zawiera również mnóstwo polifenoli, które poprawiają nawilżenie, ukrwienie skóry, a ponadto stymulują produkcję kolagenu i elastyny, niezbędnych przy niwelowaniu zmarszczek. Dla kobiet ten owoc jest również bardzo pomocny przy zespole napięcia przedmiesiączkowego oraz innych objawów związanych z menopauzą.

Mężczyźni również często powinni sięgać po granata, z powodu jego dobroczynnego wpływu na problemy z erekcją, prostatą czy pobudzeniem popędu seksualnego.

Liczne związki fenolowe zawarte w granacie pomagają w chorobach układu krążenia i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Ten owoc pochodzący z bliskiego wschodu jest też wspaniałym żołnierzem w walce z nowotworami. Jak wykazują badania chorzy na raka, którzy codziennie spożywali granata zahamowali namnażanie się komórek nowotworowych.