Najlepsze smakołyki i produkty regionalne, pokazy gotowanych na żywo tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją, gry i konkursy dla najmłodszych to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na gości I edycji Festiwalu Produktów Podkarpackich. Wydarzenie odbędzie się 25 sierpnia br. w Majdanie k. Cisnej.

W sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoje produkty zaprezentuje ponad 20 firm i przedsiębiorców z regionu. Pyszne praliny i czekolady z zaskakującymi dodatkami, piwa regionalne, miody, sery, wędliny i przetwory rybne, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego to tylko część festiwalowej oferty. Odwiedzający będą mogli również zakupić naturalne kosmetyki, zabawki dla dzieci, piękne publikacje z najlepszych podkarpackich wydawnictw, wyroby ze szkła, rękodzieło czy biżuterię.

Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego.

Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.

Pokazy kulinarne

Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacją. W menu znajdą się pyszne dania, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w tym m.in.: hreczanyki – kotlety mielone z kaszy gryczanej, pierogi kresowe z twarogiem górskim i kaszą gryczaną czy barszcz czerwony na serwatce z kozim serem i jajkiem przepiórczym.

Pokazy poprowadzi zakochany w polskich smakach i produktach Adam Chrząstowski – szef kuchni i kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów. Swoje umiejętności zaprezentuje również pasjonatka gotowania i blogerka – Sylwia Ładyga, autorka przepisów kulinarnych do prasy kobiecej i uczestniczka programu „MasterChef”. W programie Festiwalu przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych przygotowano strefę aktywności z animacjami. Nie zabraknie także muzycznych akcentów. Dla gości Festiwalu zagrają lokalne zespoły – Żmije i Kapela na Dobry Dzień.

Wydarzenie jest wspaniałą okazją do integracji lokalnej społeczności i promocji regionalnych produktów poza granicami województwa. Tradycyjna, zdrowa żywność idealnie wpisuje się w koncepcję wysokiej jakości życia, która, obok lotnictwa, motoryzacji i informatyki, została wybrana na inteligentną specjalizację Podkarpacia. Do obszaru zdefiniowanego jako jakość życia zalicza się: ekologiczne i zrównoważone rolnictwo, w tym produkty regionalne i tradycyjne, zrównoważoną turystykę, odnawialne źródła energii oraz budownictwo energooszczędne.