Rząd przygotowuje nowe przepisy dotyczące zwalczania salmonelli. Wedle nowych przepisów hodowcy kur mogą być pozbawieni odszkodowań za likwidację stad zarażonych bakterią. Co najprawdopodobniej będzie skutkować wzrostem cen jaj na rynku. 

Za nowy program odpowiada resort rolnictwa. Jego celem jest zmniejszenie ryzyka zakażeń salmonellą. Zdaniem hodowców – dobrze brzmiąca i logiczna sensu stricto ustawa – ma jednak wiele kruczków. Przedsiębiorcy boją się przede wszystkim wycofania obecnych odszkodowań za likwidację stad zarażonych bakterią. Przy braku wsparcia państwa przedsiębiorcy odnotują ogromne straty, a wielu z nich być może zbankrutuje!

Przedsiębiorcy chcąc zminimalizować ryzyko bankructwa, najprawdopodobniej uciekną się do podniesienia cen jaj – Istnieje ryzyko, że przy epidemii salmonelli na fermach hodowcy w celu odtworzenia stada będą podwyższać ceny jaj – mówi Piotr Lisiecki, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

W październiku średnio za jedno kurze jajo trzeba było zapłacić 0,55 zł, czyli o ok. 6 proc. więcej niż we wrześniu. Jeśli resort faktycznie zlikwiduje odszkodowania, aż strach pomyśleć jak wysoko poszybują ceny jaj w następnych miesiącach.

Źr: Super Nowości/ tvp.info