Czy wiecie, że papryka bogatym źródłem soli mineralnych i innych substancji odżywczych dla naszego organizmu?

 

Owoce papryki zawierają alkaloid – kapsaicynę. W największych ilościach znajduje się on w nasionach papryki. Ma właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe. Papryka zawiera też mnóstwo innych cennych dla naszego zdrowia substancji: białko, pektyny, cukry, olejki eteryczne, kwasy organiczne. Jest także doskonałym źródłem witaminy C. Wśród wszystkich znanych warzyw pod tym względem zajmuje jedno z czołowych miejsc. Jest źródłem kompletu witamin z grupy B oraz witaminy E, PP, K oraz prowitaminy A. Zawiera także sole mineralne, takie jak: magnez, potas, siarkę, żelazo, sód, fosfor.

Polecamy jeść dużo papryki! Pamiętajmy jednak, aby wybierać tą od sprawdzonych dostawców, jak najmniej nafaszerowaną chemią, gdyż ta zamiast pomagać, szkodzi.

Autorami informacji o papryce są specjaliści  Zdrowie i uroda w Twoich rękach